Härliga vår!

Nu är våren verkligen här med fågelkvitter i varenda buske och värmen som så sakteliga smyger sig på. Nu är det en härlig tid vi hästägare har framför oss och det mesta i hästägandet känns lite lättare på våren och sommaren. 3-åringarna har förberetts och ska visas på sina treårstest och för andra är tävlingssäsongen i full gång.

Årets föl har börjat födas och det blir en intensiv period för alla hästuppfödare, vare sig det gäller hobbyavel eller professionell avel. För det mesta  går allt väl och sto och ägare kan njuta av det nyfödda lilla fölet men det finns tillfällen då allt inte går lika bra och då gäller det att vara förberedd så att det finns en chans att klara de svårigheter som kan uppstå vid en fölning. Skulle olyckan vara framme är det bra att ha råmjölk i reserv hemma då det optimala är att fölet får i sig råmjölken inom 4-6 h efter födseln. Även om stoet skulle dö går det att mjölka ur lite råmjölk och ge fölet med nappflaska. Det finns också möjlighet att köpa reservråmjölk på en del ställen, sådant bör man ha kollat upp i förväg så att man vet det om behov uppstår. För föl som inte har fått i sig tillräckligt med råmjölk kan tillskott av fölplasma behövas, det kan finnas i lager på en del veterinärkliniker. Kolla upp i förväg vilken din närmsta leverantör av fölplasma är om det skulle behövas! Via ammajouren kan man också få hjälp att hitta en amma till sitt moderslösa föl eller erbjuda ditt sto som amma till ett annat föl om ditt eget föl inte skulle klara sig av någon anledning. I vårt allt mer moderna samhälle spelar även de sociala medierna en stor roll och många har hittat, och erbjudit, ammor via dessa kanaler.

Våren innebär också att nya maskprov ska tas så att vi kan identifiera eventuell masksmitta och behov av avmaskning innan betessläpp. Det är enbart genom ett systematiskt avmaskingsprogram som vi kan hålla masksmitta hos våra hästar och på våra marker under kontroll och motarbeta resistens hos våra olika masksorter. Kom ihåg att det inte hjälper att du är jättenoga med din häst om ingen annan i stallet bryr sig om att kontrollera mask hos sina hästar och avmaska om det behövs. Då kommer alla marker, och förmodligen alla hästar också, att vara smittade inom en snar framtid!

Vi har också låtit kontrollera mun- och tandstatus på hästarna i stallet. På en häst utan några särskilda problem rekommenderas tandkontroll en gång om året medan äldre hästar eller hästar med särskilda behov kan behöva ett kortare intervall mellan tandkontrollsperioderna. Har man tävlingshästar är det att föredra att kontrollera mun- och tandstatus innan tävlingssäsongen drar igång om det skulle vara någonting som behöver åtgärdas i hästens mun så detta inte krockar med inbokade träningar och tävlingar.

Ut och njut av den härliga våren och tveka inte att kontakta oss med era frågor, stora som små, alla är lika viktiga!

 

27 Apr 2015