Nu när vi är inne i årets mörkaste period och kylan börjar komma är det många hästar som får en välförtjänt vintervila, kanske efter en intensiv tävlingssäsong. En viloperiod är bra för de flesta hästar men den ska vara genomtänkt så att inte hästen drabbas av sjukdomar såsom kolik och korsförlamning. Det är viktigt att tänka på att dra ner på kraftfodergivan, eller ta bort denna helt, om hästen får en viloperiod då det annars är stor risk för att hästen drabbas av korsförlamning när man sedan sätter igång den igen efter vilan på grund av en hög nivå lagrad energi i musklerna. Förr i tiden kallades korsförlamning för Monday Morning Disease på grund av att korsförlamning ofta drabbade arbetshästar efter en helgs vila med samma kraftfoderintag. Ett bra grovfoder täcker sannolikt hästens underhållsbehov vid vila men kan behöva kompletteras med mineraler om grovfodrets mineralinnehåll är lågt.
Det är också viktigt att ha koll på att hästen dricker ordentligt nu under vintern vilket annars är en vanlig orsak till förstoppningskolik. De flesta hästar dricker sämre på vintern på grund av att vattnet är för kallt då hästar föredrar ljummet vatten. För hästar på lösdrift kan det vara värt att införskaffa eluppvärmda vattenbaljor så att dom har tillgång till tempererat vatten hela tiden. Grundbehovet för en häst är 5 liter vatten/100 kg kroppsvikt och dag. För hästar som står på box och har vattenkopp kan det vara bra att också hänga in en hink med vatten då många hästar tycker bättre om att dricka ur hink plus att du kan ha bättre koll på hur mycket vatten hästen faktiskt får i sig.
Hos oss har vi haft en allvarlig gaskolik och några hästar med nedsatt tarmfunktion som upptäcktes i tid så att fler kolikanfall kunde förhindras. Som hästägare gäller det att vara uppmärksam på alla tecken, små som stora. Gaskolikhästen är nu återställd och tillbaka i lösdriftsflocken men det krävdes 2 dagars behandling på klinik och 4 dagars rehabilitering. Hästarna med nedsatt tarmfunktion ordinerades motion och utfodrades med betfor och paraffinolja i den ordinarie maten som också blötlades i extra mycket vatten. Vi var också noggranna med att hålla dricksvattnet ljummet. Tips kan också vara att lägga betfor i botten på vattenhinken, om hästen har sådan, eller hälla i sockerfri saft vilket kan göra att vattnet också smakar lite bättre för hästen.
Med dessa tips hoppas vi att alla hästar och ägare får en skön vintervila och det går självklart bra att kontakta oss med frågor!